Aan groen geen gebrek in de buurt van Erasmus Gardens, dat mag duidelijk zijn. Een van de toppers op dat vlak is het schitterende Vijverspark, een slinger van vijvers aan de oostkant van Brussel. We brachten een bezoekje aan dit uitgestrekte gebied van 9 ha in het gezelschap van Schepen van Groene Ruimten Mustapha Akouz, die ons inwijdde in de geheimen van het park.

Hoe zou je het Vijverspark omschrijven?

Mustapha Akouz: “Het park ligt in de vallei van de Neerpedebeek. Het vormt een schakel in een ketting van parken, die zich uitstrekt van het Verdiplein tot de Ring, het zogenaamde ‘parksysteem’ van Anderlecht. Dat is een relikwie van de stadsplanning van de jaren ’50 en ’60, met als motto: zon, groen en ruimte. Voor de zon kon de overheid niet zorgen, voor het groen en de ruimte wel. In de plaats van versnippering koos men voor een aansluitend geheel van buurtparkjes. De spil van dat systeem was het Scherdemaelpark. Het Vijverspark vormde de verbinding met het Pedepark, aan de westkant van de ring. Zoals de naam het zegt bestaat het uit een reeks vijvers, al dan niet met hun eigen (schier)eilandjes.”

Het park staat ook bekend om zijn rijke flora?

Mustapha Akouz:“Inderdaad. Je treft er heel wat indrukwekkende wilgen en populieren, maar ook en pak andere, interessante begroeiing. De decoratieve schietwilgen bijvoorbeeld hoeven qua pracht niet onder te doen voor hun exotische collega’s-sierbomen. Verder voelen ook treurwilgen en meidoorns zich hier thuis, net als een aantal esdoornvariëteiten. De oevers van de vijvers zijn niet natuurlijk, maar ze vertonen wel de vegetatie die typisch is voor Brabantse waterpartijen. Denken we maar aan mattenbies, pijlkruid, gele plomp, waterweegbree, ruwe wilgenroos, pitrus, gele lis, riet of lisdodde. Teveel om op te noemen, eigenlijk.”

Voor veel dieren is dit wellicht een gedroomde biotoop?

Mustapha Akouz: “Zeker. De vijvers vormen de ideale woonplaats voor tal van watervogels. Het aanbod is ruim. Er broeden eenden, ganzen, er leven talrijke vissen, je vindt er zwanenmossels, enzovoort.

Het Vijverspark bevindt zich tussen de Maurice Carêmelaan, de Frans Halsstraat, de Marius Renardlaan en de Ring. Het is de ideale plek om te wandelen, joggen, van de natuur te genieten, te zonnebaden

Vraag meer info
Kom langs tijdens de bezoekdagen

Bezoek het kijkappartement

Maak hier een afspraak